Bij Sana-Yoga wordt in de lessen & workshops gewerkt met de 7 hoofdchakra’s. Hoe ouder de kinderen zijn hoe meer ik hun hierover zal leren. Bij peuters en kleuters benoem ik ze niet , maar doen we verschillende asana’s (yogahoudingen)waardoor we spelenderwijs de chakra’s openen.

Wat zijn chakra’s?

Chakra komt uit het Sanskriet(oude taal uit India) en betekent wiel of schijf. We kunnen chakra’s beschouwen als bollen van energie die vanuit het centrale zenuwstelsel naar alle kanten uitstralen.

Chakra’s zijn dus energiecentra in je lichaam die zorgen voor de energiestroom en vitaliteit van je lichaam. Door de chakra’s zijn we in staat om verbinding te maken tussen ons lichaam en onze geest, tussen wat we voelen en wat we denken.

Op de homepage en op deze pagina zie je de symbolen van de chakra’s. Elke chakra wordt gesymboliseerd door een lotus met meerdere bloembladen; het aantal bloembladen varieert per chakra. Deze lotussen komen uit tekeningen bij oude teksten.

Om goed te aarden, te gronden, gaan we krokodillen nadoen!
Om de emotionele energie goed te laten stromen, gaan we vlinderen
Om te voelen wat we echt fijn vinden en willen, geven we een zon aan onszelf
Om de liefde te laten stromen doen we een koe of een haan na!  
Om helder te kunnen communiceren zijn we slangen en brullen we als leeuwen
Om helder te kunnen waarnemen doen we visualisatie-oefeningen  
 Om ons bewustzijn te verruimen doen we meditaties en zingen we mantra’s  

Dit zijn enkele voorbeelden en zal bij de jonge kinderen heel speels en in verhaalvorm worden aangeboden. Bij de tieners en volwassenen zal ik hier wat dieper op in gaan.

Workshops & chakra’s
Tijdens een workshops met docenten of medewerksters van kdv of bso zal ik een korte serie asana’s doen om de chakra’s te laten stromen en worden er readers uitgedeeld met theorie over yoga & chakra’s.

Yoga Massage voor kinderen & tieners

heppiemassage

Een massage over de kleding heen, indien mogelijk een massage op de huid, diepe druk technieken (is een aangename druk en kalmerend voor het zenuwstelsel en de (over) gevoeligheid) en een massage van de handen en de voeten, dit zijn de massagetechnieken die tijdens een Heppie massage gebruikt kunnen worden.

Door de massage krijgen de kinderen/pubers de mogelijkheid om heerlijk te ontspannen en zichzelf te kunnen zijn.
Kinderen met autisme zullen eerst moeten wennen aan een massage. Het ene kind zal de aanraking prettig vinden, terwijl het andere kind juist niet aangeraakt wil worden. Altijd geldt: Het kind geeft zijn of haar grens aan.

Effecten van een Heppie massage:

* Kalmerend en angstverminderend
* Verbetert het slaappatroon
* Vermindert pijn
* Bevordert de groei
* Verbetert concentratie en oplettendheid
* Lekker in je vel zitten
* Verbetert contact
* Massage zou het niet taakgerichte gedrag verminderen.
* Verhoogt het immuunsysteem

De Heppie massage werd door H. Lodder van Massageconcept International ontworpen voor kinderen met een vorm van autisme, maar is ook heel bruikbaar voor kinderen en pubers met een motorische en/of een verstandelijke beperking, AD(H)D, NLD of het syndroom van Down, voor hoog sensitieve kinderen of zij die moeilijk gaan slapen, snel en vaak boos worden of zich slecht in hun vel voelen.

Kinder & Tieneryoga docent Wendy Peelen is volgt een studie massage voor kinderen. In februari 2015 heeft ze een speciale massage geleerd voor hooggevoelige kinderen bij Zonnevlecht Opleidingen. In 2016 heeft ze haar certificaat van de   Heppie Massage cursus bij Helen Lodder behaald.

De (yoga) massages worden gegeven op een heerlijke zachte mat of massage tafel bij jou thuis of in in een sfeervolle ruimte van Tanith Yoga in IJsselstein en duren 30 of 60 minuten.
Voor meer informatie, prijzen of een afspraak kun je contact opnemen via info@sana-yoga.n of bel 06-40014848 (overdag)